W dniu 21 lipca 2018 dyplomowane mistrzynie warsztatów kulinarnych Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Bytomiu koleżanki Barbara Bej, Jadwiga Kil, Krystyna Oborska-Kominek oraz Marta Plucińska uczestniczyły w zajęciach kulinarnych.

20180721 143343 resized

Spotkanie mogło się odbyć dzięki życzliwości i chęci do współpracy Pani Karoliny Jakoweńko kierownika oddziału Muzeum w Gliwicach. Miejscem spotkania był  Dom Pamięci Żydów Górnośląskich - Oddział Muzeum w Gliwicach. Ciepło przyjęci przez zgromadzonych gości wolontariusze Zakiyya Hasanova z Azerbejdżanu oraz Mustafa Trari z Algerii sprawnie zabrali się do pracy. Przygotowali potrawy w kilku odsłonach, królowały dania wegetariańskie (zobacz przepisy)

Oj namęczył się nasz kolega Mustafa, przygotowując danie wegańskie, niby proste, nieskomplikowane i z powszechnie dostępnych składników (cebula, czosnek, papryka i pomidor). Honor uratowała Mama, gorąca linia -  telefon, był tak czerwony, jak płyta kuchenna. Dużym zaskoczeniem była potrawa rodem z Armenii, dip z orzechów włoskich z dodatkiem czosnku i majonezu przygotowany przez Zakiyya. Zmysłowy smak, wyjątkowe połączenia składników. Natomiast grupa przedstawicieli z Gliwic przygotowała obowiązkowy przebój naszego spotkania danie kuchni śląskiej oczywiście PANCZKRAUT.

Wspólna degustacja, była okazja do odpowiedzi na pytania na temat kulinarnych zwyczajów, wymiana zdań, spostrzeżeń ze strony  naszych wolontariuszy. Cel spotkania zrealizowany, było pysznie, serdecznie i międzypokoleniowo.

Zobacz zdjęcia z warsztatów w naszej Galerii 2.

Jadwiga Kil